2016. augusztus 5., péntek

A LÉLEK GYÜMÖLCSE ÉS A KÖZÖSSÉG

A hatékony keresztény kiscsoportok két lényeges eleme: a Lélek gyümölcse és a Lélek ajándékai, melyek a résztvevők életében nyilvánulnak meg. Csak egy mód van rá, hogy mind a két elem jelen legyen: ha a résztvevők Szentlélekkel teltek.

Mai elmélkedésünk témájaként megvitatjuk a Lélek gyümölcsének szerepét az ilyen közösségben. Ha a Lélek gyümölcse nincs jelen és nem is érlelődik a résztvevők életében, nem tud egészséges közösség kialakulni a csoport tagjai között. Nem alakul ki olyan jellem sem, amely a többi csoporttag javát szolgálná. A Lélek gyümölcsét Pál Galatai levele sorolja fel: „De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség. Az ilyenek ellen nincs törvény” (Gal 5:22). A Lélek első gyümölcse a szeretet. A görög eredeti itt az agape (ἀγάπη) szót használja, ez a szeretetnek legmagasabb fokú megnyilvánulását fejezi ki. Az a fajta szeretet ez, amellyel Isten szeret bennünket, miközben a legjobbat teszi szeretteiért.

Ezt a fajta szeretetet Jézus Máté 5:44-ben mutatja be: „Én azért azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat akik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, akik titeket gyűlölnek és imádkozzatok azokért, akik háborgatnak és kergetnek titeket.” Pál így írja körül ezt az agape szeretetet. „A szeretet hoszzútűrő, kegyes; a szeretet nem írígykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel, nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rójja fel a gonoszt, nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal, mindent elfedez, mindent hiszen, mindent remél, mindent eltűr.” (1Kor 13:4-7.)

A szeretetnek ezek a gyümölcsei lehetővé teszik a kiscsoport résztvevőinek, hogy megértést és együttérzést tanúsítsanak a csoport többi tagjai iránt. Példaadásukkal lecsendesítik a mások által kiejtett éles szavakat és szélsőséges álláspontokat. Ugyanakkor nem tanúsítanak bíráló hangnemet, ha valaki saját nehézségeit és küzdelmeit osztja meg a csoport tagjaival. Ehelyett részvétüket és sajnálatukat fejezik ki a másik iránt. Igyekezni fognak gyógyító, bátorító és felszabadító szavakat intézni azokhoz, akiknek erre szükségük van.

A Pál listáján szereplő minden következő gyümölcs hasonló jelentős szerepet tölt be a kedves légkör fenntartásában, amely elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a keresztények kis csoportja Isten szándékának megfelelően működjön. A Lélek gyümölcsét meghatározó minőségeket lehetetlen elérni anélkül, hogy valaki be ne töltődjön Szentlélekkel. Az ilyen kiscsoportokban szükség van Lélekkel betelt keresztényekre, akik olyan légkört tudnak teremteni, ahol az összes résztvevő növekedhet Krisztus teljességéig. “És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul: a szentek tökéletesbítése céljából szolgálat munkájára, a Krisztus testének építésére: míg eljutunk mindnyájan az Isten Fiában való hitnek és az Ő megismerésének egységére, érett férfiúságra, a Krisztus teljességével ékeskedő kornak mértékére: hogy többé ne legyünk gyermekek, kiket ide s tova hány a hab és hajt a tanításnak akármi szele, az embereknek álnoksága által, a tévelygés ravaszságához való csalárdság által, hanem az igazságot követvén szeretetben, mindenestől fogva nevekedjünk Abban, aki a fej, a Krisztusban; a kiből az egész test szép renddel egyberakatván és egybeszerkesztvén az Ő segedelmének minden kapcsaival, minden egyes tagnak mértéke szerint való munkássággal teljesíti a testnek nevekedését a maga fölépítésére szeretetben” (Ef 4:11-16).

A Szentlélek keresztsége általi lelki gyümölcsöknek meg kell nyilvánulniuk azoknak az életében, akik alapítói a kiscsoportnak. Isten embereken keresztül szeret bennünket. A Lélektől betelt keresztényeken át Isten kifejezi szeretetét a közösséghez csatlakozók felé, függetlenül attól, hogy keresztények-e van sem.


(Forrás: Smith, Dennis E. 40 days: Prayers and devotions to prepare for the Second Coming. Hagerstown MD: Review and Herald Pub. Association, 2009.)


>> ÁLDOTT SZOMBATOT! <<


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése