2016. augusztus 12., péntek

A LÉLEK AJÁNDÉKAI ÉS A KÖZÖSSÉG

Még egy fontos tényező, amely segítségével a kiscsoportok eredményesen működhetnek, a Lélek ajándékainak kihasználása a gyülekezetben. Mivel a Lélek ajándékai a Szentlélekkel teljes hívők által jutnak kifejezésre, lényegbevágóan fontos, hogy a hívők Szentlélektől kereszteltek legyenek. Az Újtestamentum néhány fejezete éppen a Lélek ajándékairól beszél.

A legkiemelkedőbb verseket, a Lélek ajándékaival kapcsolatban, Pál leveleiben találjuk: „Mert miképpen egy testben sok tagunk van, minden tagnak pedig nem ugyanazon cselekedete van, azonképpen sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai vagyunk. Minthogy azért külön-külön ajándékaink vannak a nékünk adott kegyelem szerint, akár írásmagyarázás, a hitnek szabálya szerint teljesítsük; Akár szolgálat, a szolgálatban; akár tanító, a tanításban; Akár intő, az intésben; az adakozó szelídségben; az elöljáró szorgalmatossággal; a könyörülő vidámsággal művelje” (Róma 12:4-8).

„Mindenkinek azonban haszonra adatik a Léleknek kijelentése. Némelyiknek ugyanis bölcsességnek beszéde adatik a Lélek által; másiknak pedig tudománynak beszéde ugyanazon Lélek szerint; Egynek hit ugyanazon Lélek által; másnak pedig gyógyítás ajándékai azon egy Lélek által; Némelyiknek, csodatévő erőknek munkái; némelyiknek meg prófétálás; némelyiknek pedig lelkeknek megítélése; másiknak nyelvek nemei; másnak pedig nyelvek magyarázása; De mindezeket egy és ugyanaz a Lélek cselekszi, osztogatván mindenkinek külön, a mint akarja. Mert a miképpen a test egy és sok tagja van, az egy testnek tagjai pedig, noha sokan vannak, mind egy test, azonképpen a Krisztus is” (1Kor 12:7-12).

„Mindenikünknek pedig adatott a kegyelem a Krisztustól osztott ajándéknak mértéke szerint. Ez okáért mondja az Írás: Fölmenvén a magasságba foglyokat vitt fogva, és adott ajándékokat az embereknek. (Az pedig, hogy fölment, mit jelentene mást, mint hogy előbb le is szállott a föld alsóbb részeire? A ki leszállott vala, ugyanaz, a ki fel is ment, feljebb minden egeknél, hogy mindeneket betöltsön.) És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul” (Ef 4:7-11).

Ezeknek az ajándékoknak kiemelkedően fontos helyük van a hívők egyedi, és a gyülekezet közös, lelki fejlődésében. Pál apostol az emberi test hasonlatát alkalmazza, és felsorol különféle testrészeket, kihangsúlyozva, hogy milyen szerepe van egy-egy testrésznek az egész szervezet működésében. A következtetés világos. Minden testrésznek megfelelően kell működnie ahhoz, hogy a test egészséges legyen, és megfelelően végezhesse a feladatát: „Mert a test sem egy tag, hanem sok. Ha ezt mondaná a láb: mivelhogy nem kéz vagyok, nem vagyok a testből való; avagy nem a testből való-e azért? És ha a fül ezt mondaná: mivelhogy nem vagyok szem, nem vagyok a testből való; avagy nem a testből való-e azért? Ha az egész test szem, hol a hallás? Ha az egész hallás, hol a szaglás? Most pedig az Isten elhelyezte a tagokat a testben egyenként mindeniket, amint akarta. Ha pedig az egész egy tag volna hol volna a test? Így azonban sok tag van ugyan, de egy test. Nem mondhatja pedig a szem a kéznek: Nincs rád szükségem; vagy viszont a fej a lábaknak: Nem kelletek nékem. Sőt sokkal inkább, amelyek a test legerőtlenebb tagjainak látszanak, azok igen szükségesek” (1Kor 12:14-22).

Pál apostol a 25. versben arról is beszél, hogy a tagoknak gondoskodniuk kell egymásról. A gyülekezeten belül alkalmazva, a Lélek ajándékai nagyon áldásosak Krisztus testének minden tagja számára. Pál leírásából világosan látható, hogy a Lélek ajándékai nagyon fontosak mind a keresztények, mind pedig az egyház növekedésében. Pál állítása, hogy „gondoskodjanak egymásért a tagok” világosan az igazi keresztényi közösségre utal. Hogy mély együttérzést tanúsíthassunk hittestvéreink iránt, ahhoz valóban ismernünk kell őket. Szabadon osszuk meg velük a szükségleteinket, küzdelmeinket, reményeinket, álmainkat, ha ugyan szolgálni akarunk egymásnak.

Pál apostol a következő szavakkal emeli ki az egymásnak való szolgálás fontosságát: „Egymás terhét hordozzátok, és úgy töltsétek be a Krisztus törvényét” (Gal 6:2). Az ilyen közösségi élet nem élhető át, ha a gyülekezet a hagyományos módon viselkedik. Ha a hittestvéreinkkel való összeköttetésünk abból áll, hogy szombat reggel, amikor összetalálkozunk velük, szívélyesen köszöntjük őket, akkor nincs lehetőség arra, hogy létrejöjjön a bibliai közösség. A Lélek ajándékai nagyon gyakorlatias módon lehetnek a közösség áldására. A tanító szolgálat például az Újszövetségben, a Biblia tanulmányozásának képessége. Ezért azonnal érthető, hogy mit is jelent ez az ajándék a kiscsoport számára. A csoport célja nem az, hogy elsősorban bibliatanulmányozó csoport legyen. Ámbár jut elég idő arra is; de a hívők kis csoportjainak célja elsősorban az istentisztelet, és a gyógyító közösség hatásának kibontakoztatása. A tanítás ajándéka, amely ide is beillik, minden csoporttag számára áldásos lesz. Röviden adjuk elő a tanítást az Igéből, és ne nyújtsuk el hosszan. A hangsúly legyen mindig az Ige gyakorlati alkalmazásán a csoporttagok gondjainak megoldására.

Egy másik példa az ösztönzés képessége. Ha van ilyen ajándékod, az Úr majd felhasznál ahhoz, hogy másokat bátoríts, vigasztalj, reménnyel táplálj, különösen a csoportod sértődős tagjait, ugyanakkor azokat is, akik különféle életgondokkal küzdenek. Ennek az ajándéknak a kifejeződése révén, ösztönző bibliai tanácsokat kapnak tőled a kiscsoport tagjai. Tehát az ilyen lelki ajándékok, ha kifejezésre jutnak a keresztényi csoportoknál, lehetővé teszik a Lélek számára, hogy mindenkinek szolgáljon.


(Forrás: Smith, Dennis E. 40 days: Prayers and devotions to prepare for the Second Coming. Hagerstown MD: Review and Herald Pub. Association, 2009.)


>> ÁLDOTT SZOMBATOT! <<


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése